باستان شناسان در یک برنامه کاوش در تپه های ینگه قلعه در استان خراسان شمالی شواهدی به قدمت حدود سه هزار سال پیدا کردند. این تپه در دهه های گذشته توسط قاچاقچیان تخریب و کنده شد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، تپه های ینگی قلعه عصر آهن واقع در بجنورد در استان خراسان شمالی در سال 1385 با شماره های 21224 و 21106 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
بر اساس اعلام روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، با مجوز این پژوهشکده و کمیته مالی، برنامه میدانی گمانهزنی برای تعیین محدوده و پیشنهاد حریم تپههای ینگجی قلعه انجام شده است. حمایت از اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خراسان شمالی.
رضا نصیری، عضو هیأت علمی گروه باستان شناسی دانشگاه زابل و رئیس کمیته کاوش تپه های ینگه قلعه درباره این محوطه باستانی و نتایج حدس و گمان ها گفت: تپه های ینگه قلعه از تپه های کوتاه و کوتاه تشکیل شده است. تپه های بزرگ معروف به تپه های ینگه 1 و 2 که بر اساس اسناد موجود در هزاره اول قبل از میلاد موجود است.
وی با بیان اینکه در سطح هر دو محوطه آثار فرهنگی از نوع دهستان و نوعی سفال حکاکی شده از هزاره اول یافت می شود، گفت: فرهنگ دهستان در عصر آهن در شمال شرق ایران در گستره وسیعی از شرق رونق گرفت. سواحل دریای مازندران تا نواحی غربی شمال خراسان بوده و بر این اساس امرار معاش خود را از طریق کشاورزی و دامداری می گذرانند.
این باستان شناس گفت: در این برنامه میدانی 20 حلقه چاه آزمایشی در نقاط مختلف تپه ینگه قلعه احداث شد که نشان داد این اثر بر روی تپه های طبیعی حاشیه دشت بجنورد شکل گرفته و احتمالاً متعلق به گروه های عشایری با سکونتگاه های موقت بوده است.
نصیری با اشاره به خسارات وارده به این محوطه باستانی گفت: تپه های ینگی قلعه از یک سو بر اثر شخم های سطحی زمین در دهه های گذشته تخریب شده و از سوی دیگر به دلیل قرار گرفتن در محدوده مرزی. شهرستان بجنورد و حفاری های قاچاق نیز به آنها خسارت وارد کرد.
رئیس کمیته آثار باستانی تپه های ینگه قلعه تایید کرد: هدف اصلی این برنامه میدانی تعیین حدود و وسعت بقایای باستانی تپه های ینگه قلعه است که به تدوین طرح حفاظت و تهیه استراتژی تحقیقاتی آثار باستانی کمک می کند. . آینده کار.
asriran به نقل از بهارین