بهارین؛ رضا گبشاوی – عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جدید ایران در اولین بیانیه خود گفت:
وی افزود: اکنون احیای این مذاکرات (برنامه جامع اقدام مشترک) به آسانی گذشته نیست و همه باید بدانیم که شرایط بینالمللی تغییر کرده است و در این بین جنگ در اوکراین شروع شده است تأثیر عمیقی داشت.» در مورد چشم انداز امنیتی اروپایی ها و به اصطلاح ترتیبات امنیتی بین المللی؛ حمله رژیم صهیونیستی و کشتار در آنجا شرایط را به کلی در منطقه تغییر داده است. این سند باید دوباره باز شود و قطعات آن تغییر کند، این کار آسانی نیست. .. باید مذاکرات جدیدی شکل بگیرد، البته همانطور که گفتم شرایط در اروپا سخت است و در آمریکا در انتخابات گیر کرده اند و آسان نخواهد بود.
عباس عراقچی وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا مرگ برجام از مجموع صحبت های شب گذشته وی در برنامه تلویزیونی قابل توضیح است، گفت: من نگفتم اما برجام نمی تواند چنین باشد. به شکل فعلی احیا خواهد شد، اما باید اشکال دیگری از توافق وجود داشته باشد که ما آن را دنبال خواهیم کرد.
در این باره باید گفت:
نگاه و نظر عراقچی به وضعیت کنونی توافق هسته ای و احتمال احیای آن، واقع بینانه و به دور از خیال و واهی است.
عراقچی یکی از افرادی است که در اکثر سال های مذاکرات هسته ای در تیم مذاکره کننده ایران حضور داشت. مذاکراتی که از سال 1381 در دولت آقای محمد خاتمی و به رهبری حسن روحانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی آغاز شد، در دولت رئیسی رها شد و به بن بست رسید.
طی سالهای مذاکرات برجام (1392 تا 1394) و مذاکرات احیای برجام در دولت روحانی (با هدف بازگشت آمریکا به برجام، لغو تحریمهای ضد برجام علیه ایران و بازگشت ایران به محدودیتهای مشترک هستهای برجام. ) و عملاً مسئول مذاکرات بود
عراقچی حتی در زمانی که سعید جلیلی در فاصله سال های 1386 تا 1391 مدیریت مذاکرات هسته ای را برعهده داشت، برای مدت بسیار کوتاهی در تیم مذاکره کننده حضور داشت، البته با حداقل اختیار و مشارکت. در نتیجه، او یکی از معدود افرادی است که از تمام نکات و نکات مذاکرات و برجام آگاه است.
البته این تنها عراقچی نیست که به این نتیجه رسیده است که احیای برجام تقریبا غیرممکن است، بلکه دولت قبلی (رئیس جمهور) و شاهزاده عبداللهیان و باقری، دو دیپلمات اصلی آن (وزیر خارجه سابق و دومی مقام هسته ای). مذاکره کننده) نیز به این نتیجه رسیدند. به همین دلیل مذاکرات هسته ای به بن بست رسید و عملاً بدون نتیجه رها شد و مذاکرات موازی با آمریکا در موضوعات هسته ای و غیرهسته ای در سه سال دولت ریاست جمهوری صورت گرفت.
آرشیو – عراقچی و وندی شرمن معاونان وزیران امور خارجه ایران و آمریکا در حاشیه مذاکرات برجام گفتگو کردند.
در عمل، مذاکرات موازی با آمریکا جایگزین مذاکرات برای احیای برنامه جامع اقدام مشترک شد. نتیجه مذاکرات موازی و غیرمستقیم دولت رئیس جمهور و آمریکا منجر به توافق شفاهی اعلام نشده ای شد که بر اساس آن ایران از پیشرفت در مناطق حساس هسته ای خود خودداری می کند و از سوی دیگر، طرف آمریکایی قصد دارد خود را تحمیل کند. سیاست بستن صادرات نفت ایران به چین تولید و صادرات نفت ایران دوباره افزایش یافت.
در نتیجه قبل از عراقچی در دولت رئیسی به عدم امکان و عدم امکان فعال سازی برجام رسیدند. و در اینجا بالاتر از همه، برآورده شدن انتظارات ظریف زمانی آشکارتر می شود که در آخرین روزهای وزارت در سال 1400 خطاب به خبرنگاران گفت: «اگر این آقایان بتوانند فقط دو صفحه توافق نامه بنویسند، من در مقابلشان تعظیم می کنم». با آنها دست می فشارم، “قبول دارم.” اکنون با قدرت بیشتری می توان گفت که ای کاش برجام در ماه های پایانی دولت روحانی و با مذاکره با دولت جو بایدن احیا می شد و کار به مراحل بعدی موکول نمی شد. امیدوارم تعاملات ایران و آمریکا در دولت ترامپ پایان یابد و موضوع به خروج ترامپ از برنامه جامع اقدام مشترک کشیده نشود.
این نکته نیز ضروری است که اصولگرایان و دولت رئیس جمهور در طول 3 سال حکومت نه تنها برنامه جامع اقدام مشترک را کنار گذاشتند، بلکه در صدد احیا و احیای آن نیز برآمدند که البته ناکام ماندند و حتی نتوانستند. برای یافتن راه حلی برای آن جایگزین کردن اصولگرایان در صدمه زدن به برجام بسیار موفق بوده اند، اما در طرح حداقلی B شکست خورده اند.
نظر صریح عراقچی در مورد «عدم امکان احیای برجام» این پیامدها و نتایج را خواهد داشت:
آگاهی از وضعیت واقعی برنامه جامع اقدام مشترک و آینده آن به خودی خود یک دستاورد است. به خصوص در جامعه ایران که متوجه وضعیت واقعی بدیهی ترین و ساده ترین مسائل نیستیم، در مورد مسائل سیاست خارجی که در چنین فضای پیچیده ای وجود دارد و اطلاعات متفاوت و متناقضی درباره آنها منتشر می شود، بعید است که افراد درگیر در سیاست خارجی خود اطلاعات دقیقی در مورد آنچه اتفاق می افتد دارند؟
اطلاع رسانی واقعی در مورد مسائل حیاتی و کلیدی کشور اولین قدم درست برای تصمیم گیری در مورد گام های بعدی است.
دانستن حقیقت برنامه جامع اقدام مشترک از یک سو مانع از زمان بیشتر و کوبیدن آب در هاون می شود و از سوی دیگر راه را برای جستجوی راه حل های دیگر باز می کند.
حل مسئله تحریم های اساسی علیه ایران از حل مسئله هسته ای می گذرد. حل مسئله هسته ای نیز از طریق مذاکره امکان پذیر است. مذاکراتی که یک بار به پایان رسید اما شکست خورد. اکنون که از سرنوشت برجام آگاه هستیم، باید مذاکرات جدید و به روز شده آغاز شود. البته انتظار می رود با نکبتی که بر سر برنامه جامع اقدام مشترک قرار گرفت، هرگونه توافق جدید با آمریکا با مشکلات و مشکلات عجیبی همراه باشد. اما امکان ورود به مذاکرات جدید برای دستیابی به توافق جدید، امکان خوبی است.
آرشیو – عراقچی و ظریف در سفر به اروپا برای انجام مذاکرات هسته ای
اساساً تحولات داخل ایران (کشیدن خطوط قرمز مختلف و بستن راه احیای برجام از طریق قانون هسته ای مجلس) و تحولات خارجی (خروج ترامپ از برجام و فشارهای وی، جنگ اوکراین و غزه و انتخابات آمریکا)) برای حل این برنامه اولویت و اهمیت دارد. در عمل، این امر روند احیا و اجرای برجام را متوقف کرده است.
برجام به شکل ساده فعلی سه مزیت برای ایران دارد.
اول اینکه از فعال شدن تحریم های موجود اتحادیه اروپا و تحریم های جدید این مجموعه علیه ایران جلوگیری می کند. ثانیاً از فعال شدن تحریم های شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران جلوگیری می کند و ثالثاً در دولت جو بایدن نوعی آتش بس نسبی بین ایران و آمریکا در برخی زمینه ها و مسائل برقرار می کند. از جمله اینکه آمریکا اعمال تحریم های جدید علیه ایران و اجرای کامل تحریم نفتی ایران (صادرات نفت ایران به چین) را رد می کند. علاوه بر این، چندین تحریم یکجانبه دیگر کشورها علیه ایران در رابطه با برنامه هسته ای تهران در پی برجام به حالت تعلیق درآمده و همچنان معلق مانده است.
هر توافق هسته ای جدید بین ایران و آمریکا باید حداقل شامل این سه قسمت باشد.
اما ایران با تحریمهای بزرگی مواجه است و لغو این تحریمها یکی از مهمترین اولویتهای ایران است، اگرچه اولویت منطقه، اروپا و آمریکا نیست. همانطور که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جدید ایران گفت: اگر بتوانیم لغو تحریم ها را حتی یک ساعت به تاخیر نمی اندازیم.
آغاز مذاکرات جدید بر اساس طرحی جدید برای توافق جدید با هدف حل و فصل موضوع هسته ای و رفع تحریم های اساسی مربوطه، اولویت امروز قبل از فردا است.
asriran به نقل از بهارین