به گزارش سایت همشهری آنلاین، سابقه ورود پزشکیان اروپایی به ایران و فعالیت آنها در دربار شاهان ایران به دوره نادرشاه افشار باز می گردد. کشیش لوئیز بازن، پزشک خصوصی نادرشاه، اولین پزشک اروپایی بود که وارد ایران شد و برخی منابع مکتوب مدعی شدند که این پزشک فرانسوی جاسوس و در قتل نادرشاه دست داشته است.
اعتماد به پزشکیان اروپایی در دوره قاجار از سر گرفته شد و در همان زمان که تهران به عنوان پایتخت انتخاب شد، لویی آندره ارنست کلوکه از فرانسه به تهران آمد تا به عنوان پزشک شخصی محمد شاه قاجار کار کند. نصرالله حدادی، محقق تهرانی، می گوید: «دکتر کلوک پزشک خصوصی دربار بود، اما به پیشنهاد میرزا تقی خان امیرکبیر به عنوان یکی از اساتید دانشکده پزشکی دارالفنون شروع به کار کرد. این پزشک فرانسوی بعدها پزشک شخصی دربار ناصری شد و پس از ترور ناصرالدین شاه گلوله ای را از گلوی خود خارج کرد تا به اوج شهرت برسد. کلوکه زمانی سفیر فرانسه در تهران نیز بود.
قبر کلوک در قبرستان کمد است
زمانی که کلوکه در سال 1224 وارد تهران شد، وبا در پایتخت شیوع پیدا کرده بود و برای درمان بیماران وبا و پیشگیری از این بیماری مهلک تلاش کرد. پزشک فرانسوی، دختر ملک جهان، خانم محدعلیا، همسر محمدشاه و مادر ناصرالدین میرزا را مداوا کرد و به پاس قدردانی از خدمات وی، تصویری از ناصرالدین میرزا در درباری با الماسکاری شده ارائه شد. محمد شاه.
حدادی درباره سرنوشت کلوک در تهران می گوید: «دکتر کلوک در سال 1233 با خواهر سرتیپ جهانگیرخان، ناصرالدین شاه ازدواج کرد و دو ماه بعد بر اثر نوشیدن زهر از دنیا رفت کولوله به طور تصادفی مایع «کنترید» را نوشید و 10 روز بعد درگذشت، اما برخی منابع مکتوب نقل میکنند که خدمتکار کلوله او را مجبور به نوشیدن این مایع خطرناک کرده و جالب است که جسد این پزشک فرانسوی به کشورش منتقل نشده است و در قبرستان دولا تهران به خاک سپرده شد.
پس از مرگ کلوک، پزشک اروپایی دیگری به نام یعقوب ادوارد پولاک که در سال 1230 به دعوت امیرکبیر برای تدریس در دارالفنون به تهران آمد، به عنوان پزشک شخصی ناصرالدین شاه انتخاب شد. الحدادی در این باره می گوید: پولاک پس از 30 سال طبابت در دربار ناصری برای مطالعه و تحقیق در مورد فرهنگ و سنن مردم ایران وارد ایران شد و پس از این سفر کتاب «ایران و ایرانیان، که برای بسیاری مرجعی برای مورخان اروپایی است.
داستان های مختلفی از ورود اولین پزشک غربی به تهران نقل می شود. مهرشاد کاظمی، پژوهشگر تهرانی، از اولیویه به عنوان اولین پزشک و داروساز اروپایی که به تهران آمد، یاد می کند و می گوید: «اولیویه فرانسوی در سال 1175 در زمان سلطنت آقا محمد خان قاجار به تهران رسید. او که ساکن شمیران بود در سفر خود در مورد طب ایرانی نوشت که برخورد با پزشکیان در ایران محترمانه تر از امپراتوری عثمانی است زیرا ایرانیان تحصیلکرده و آگاه تر هستند. اولیویه از ناپلئون مأموریتی دریافت کرده بود که به ایران بیاید و روند حمله ارتش فرانسه به هند را بررسی کند. وی افزود: وی برای طبابت به ایران نیامده و به همین دلیل در برخی منابع به عنوان اولین پزشک غربی که به ایران آمده شناخته نشده است.
asriran به نقل از بهارین