سخنگوی دولت صبح امروز با بیان اینکه مرکز جدید استان مکران در حال ساخت است.
مکرون یکی از قدیمی ترین مناطق پرجمعیت ایران است که در جنوب شرقی ایران و بخشی از جنوب غربی پاکستان قرار دارد. این منطقه در حاشیه دریای عمان قرار دارد و به دلیل موقعیت خاص، تاریخی و طبیعی از اهمیت خاصی برخوردار است.
این منطقه در گذشته به عنوان یک راه تجاری مهم بین ایران و هند شناخته می شد و به دلیل موقعیت خاص خود در مرکز امپراطوری های مختلف قرار داشت. در دوران باستان، مکرون بخشی از امپراتوری هخامنشی بود و در دوره های بعد تحت تأثیر دولت های مختلف قرار گرفت.
نام مکرون در تاریخ باستان ایران و همچنین در متون اسلامی به عنوان بخشی از سرزمین های شرقی ایران شناخته شده و گاه به آن «سرزمین ماهیگیر» نیز گفته می شود.
همچنین در قرون وسطی مکرون به عنوان مرکز تجاری و فرهنگی بین ایران و هند شناخته می شد و در این دوران تبادلات فرهنگی و اقتصادی زیادی در منطقه صورت گرفت.
موقعیت جغرافیایی منطقه مکرون به گونه ای است که از غرب به دریای خلیج فارس و دریای عمان محدود شده و از شمال به کوه های زاهدان و سیستان می رسد.
این منطقه شامل یک خط ساحلی طولانی از شهرهای بندرعباس و چوبهار در ایران تا کراچی و گوادر در پاکستان است. از شهرهای مهم مکران می توان به جبهار (در ایران)، گوادر (در پاکستان)، کوه مبارک، کنک، گواتر و تنگه هرمز اشاره کرد.
سواحل مکرون در ایران و پاکستان در مجموع بیش از 2000 کیلومتر در امتداد سواحل دریای عمان و خلیج فارس قرار دارند که طول سواحل مکرون در ایران از بندرعباس (هرمزگان) شروع شده و تا جوبهار ادامه دارد. بندر گواتر حدود 1000 کیلومتر طول دارند و مساحت کل این منطقه به بیش از 500000 کیلومتر مربع می رسد.
مردم مکرون عمدتاً به زبان بلوچی و فارسی صحبت می کنند و بلوچی گویش اصلی در مناطق تحت حاکمیت پاکستان است، در حالی که لهجه های فارسی و محلی مانند مکرونی در بخش های ایرانی رایج است.
همچنین اکثر مردم این منطقه مسلمان و عمدتاً سنی هستند و برخی از اقلیت های شیعه در این منطقه به ویژه در مناطق نزدیک شهر جبهار و مناطق مرزی ایران زندگی می کنند.
مکران دارای منابع طبیعی غنی به ویژه در زمینه های معدن (مانند ذخایر آهن، مس، گوگرد و نفت)، کشاورزی (نخل، محصولات زراعی) و ماهیگیری است.
بندر جوبهار ایران و بندر گوادر پاکستان دو بندر مهم این منطقه هستند که اهمیت روزافزونی در تجارت بینالمللی و حمل و نقل کالا از طریق دریای عمان به سایر نقاط جهان پیدا کردهاند.
در سال های اخیر به توسعه این بنادر به عنوان یک نقطه ترانزیتی در کنار پروژه های چین مانند پروژه کمربند و جاده و پروژه های ایران مانند کریدور شمال-جنوب توجه زیادی شده است.
بسیاری از مناطق مکران با مشکلاتی از جمله فقر، بیکاری بالا و نبود زیرساخت های عمرانی مواجه هستند و بحران های زیست محیطی مانند خشکسالی و کم آبی زندگی مردم این منطقه را تحت تاثیر قرار داده است.
از نظر برنامه توسعه، چبهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران در دریای عمان از اهمیت راهبردی بالایی برخوردار است و پروژههای زیربنایی مانند راهآهن چبهار – زاهدان در حال اجراست که میتواند به بهبود ارتباطات و اقتصاد کمک کند. توسعه منطقه
ناگفته نماند که منطقه مکران با سواحل زیبا، کوه های بی نظیر و طبیعت بی نظیرش به یکی از مقاصد گردشگری علاقه مندان به سواحل و طبیعت گردی تبدیل شده است. از جاذبه های گردشگری این منطقه می توان به سواحل چابهار و جزایر هنگام و کیش، کوه های مریخ در اطراف چابهار، آبشارهای کمیت و لنداس در بلوچستان و گواتر و سواحل آن در پاکستان اشاره کرد.