به گزارش خبرنگار بین الملل خبرگزاری تسنیم ، نتایج آخرین تحقیقات میدانی در ترکیه نشان می دهد که اعتماد مردم این کشور به نهادهای دولتی آسیب جدی و متزلزل شده است.
بر اساس نتایج آخرین نظرسنجی انجام شده توسط موسسه تحقیقاتی مستقل و معتبر ASAL، سیاستمداران و احزاب مختلف در ترکیه جایگاه مهمی در بین مردم ندارند، اما ارتش از اعتبار و احترام زیادی برخوردار است.
تحقیقات مذکور نشان داد که در چند سال گذشته، اعتماد مردم ترکیه به چهار جنبه مهم از عناصر تأثیرگذار و مهم در این کشور کاهش یافته است که عبارتند از:
1. دادگستری (یارجی).
2. شورای عالی انتخابات ترکیه (YSK).
3. سیاستمداران و احزاب.
4. رسانه.
تحلیلگران ترک معتقدند کاهش محبوبیت و جایگاه سیاستمداران و احزاب ترکیه در بین مردم این کشور در چند سال گذشته ارتباط مستقیمی با بحران اقتصادی و شرایط سخت معیشتی دارد و نوعی یأس و ناامیدی حاکم شده است. نسبت به سیاستمداران در ترکیه که قبلاً هرگز دیده نشده بود
اعتبار نهاد نظامی و احترام آن در جامعه ترکیه
تحقیقات میدانی انجام شده توسط موسسه تحقیقاتی ASAL ترکیه در ماه آگوست و در 26 استان ترکیه نشان می دهد که ارتش تنها طبقه و گروهی است که اعتبار و جایگاه آن در بین مردم متزلزل نشده است.
در سوال اصلی پژوهشی موسسه “به کدام سازمان بیش از هر سازمان دیگری اعتماد دارید؟” پاسخ ها به شرح زیر است:
1. ارتش 19.7 درصد.
2. پلیس 16.5 درصد.
3. نهاد ریاست جمهوری: 11.1 درصد.
4. مجلس 10.2 درصد.
5. بانک های ترکیه 4.2 درصد.
6. تنظیم اندازه گیری به میزان 4 درصد.
7. شورای عالی انتخابات 3.5 درصد.
8. شهرداری ها: 2.9 درصد.
9. دستگاه های دولتی برای امور دینی و اوقاف: 2 درصد.
10. قوه قضائیه 1.4 درصد.
11. سیاستمداران: 1.0 درصد.
12. رسانه 0.9 درصد.
13. به همه نهادها اعتماد دارم: 4.4 درصد.
14. به هیچ نهادی اعتماد ندارم: 18.2 درصد.
در تجزیه و تحلیل هر یک از پاراگراف های قبل، مواردی را می توان شرح داد که دلایل موفقیت یا شکست نهادها و گروه ها در ترکیه را توضیح می دهد:
الف) نیروهای مسلح: اگر مورد اول و دوم یعنی ارتش و پلیس را در داخل نیروهای مسلح قرار دهیم، می بینیم که آنها شایسته اعتماد و احترام 36 درصد از مردم ترکیه هستند و این نشان دهنده جایگاه ویژه نهاد نظامی در ترکیه است. .
اگرچه در تاریخ معاصر ترکیه کودتاهای نظامی زیادی رخ داده است، اما مردم این کشور همچنان اعتماد زیادی به ارتش دارند. یکی از دلایل این امر پیشینه تاریخی، فرهنگی و اجتماعی خاص است که بر اساس آن تمامی کارکنان ارتش به عنوان «هموطن» و «سرباز ملت» از احترام، اعتبار و اولویت بالایی برخوردارند.
چندین حزب سیاسی با گرایش های فکری متفاوت در ترکیه به وجود آمدند که سرنوشت این کشور را به شدت تحت تأثیر قرار دادند. با این حال، این گروه از سیاستمداران در نزد افکار عمومی مردم ترکیه در مقایسه با جایگاه بالای ارتش از احترام و اعتبار زیادی برخوردار نیستند.
ب) دولت و مجلس: در ردیف های دوم و سوم نظرسنجی مذکور، نهاد ریاست جمهوری و پارلمان ترکیه با مجموع 20 درصد از اعتماد مردم برخوردار است. این نشان می دهد که اگرچه رجب طیب اردوغان دارای برخی ویژگی های شخصیتی کاریزماتیک و محبوبیت اجتماعی است و با وجود اینکه سه دوره متوالی ریاست جمهوری را برعهده داشته است، هنوز نتوانسته جایگاهی بهتر از پارلمان کسب کند.
ج) سیستم بانکی ترکیهدر سال های اخیر صدها شرکت کوچک و بزرگ ترکیه و ده ها هزار اتحادیه کارگری در این کشور تعطیل شده اند. تورم، بیکاری و بحران اقتصادی گسترده باعث ورشکستگی بسیاری از شرکت های قوی در اقتصاد ترکیه شده است. اما بانک ها در این حباب اقتصادی سال به سال ثروتمندتر می شوند. آنها با کسب سودهای کلان و اطمینان از بازگشت تسهیلات، بقای خود را حفظ کردهاند و حتی در اعمال سود و کارمزد بر روی کارتهای اعتباری خصوصی برای خریدهای روزانه، مبالغی را اعمال کردهاند که خشم مردم ترکیه را برانگیخته و یکی از مؤسسات هستند. که مردم نمی توانند از آن حمایت کنند.
مصادره اموال شرکت ها و شهروندان عادی و حتی مصادره ماشین آلات کشاورزی و احشام کشاورزان به دلیل ناتوانی در پرداخت اقساط و انتشار گسترده تصاویر این اقدامات بانکی در شبکه های تلویزیونی و فضای مجازی باعث نارضایتی مردم ترکیه از بانک ها شده است. .
علاوه بر این، سوء ظن به فساد مالی و دروغگویی از سوی خانم گی ارکان، رئیس سابق بانک مرکزی ترکیه، یکی از دلایلی است که منجر به کاهش چشمگیر اعتماد به بانک ها در جامعه ترکیه شد.
د) سازمان سنجش و شورای عالی انتخابات: این دو موسسه برای مردم ترکیه بسیار مهم هستند و علاوه بر کنکور دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، تمامی آزمون های استخدامی نیز برای این موسسه موجود است. از آنجایی که مشخص شد شاگردان فتح الله گولن ده ها هزار نفر از آنان را در نهادهای مختلف با نفوذ بیست ساله در سازماندهی سنجش و ارسال سوالات آزمون به گروه های سازمان یافته پیروان گولن به قدرت رسانده اند، شهرت و اعتبار این نهاد بهبود یافته است. ویران شد و هنوز مورد اعتماد مردم نیست.
شورای عالی انتخابات به عنوان یک نهاد قضایی قدرتمند و مسئول انتخابات، به دستور اردوغان برای جلوگیری از پیروزی اکریم امام اوغلو، انتخابات استانبول را در جریان انتخابات 2019 لغو کرده بود. اما امام اوغلو در انتخابات بعدی پیروز شد و اعتبار و اعتبار این نهاد باستانی به رهبری داوران ارشد ترکیه آسیب جدی دید و از آن زمان هر سال جایگاه بیشتری را از دست داده است.
ه) شهرداری ها و تشکل های مذهبی: تحقیقات موسسه عسل نشان داده است که دو نهادی که در سال های اخیر به شدت اعتماد مردم را از دست داده اند، شهرداری ها و سازمان های بزرگ امور مذهبی و اوقاف هستند.
اکثر شهرداری ها، به ویژه شهرداری های وابسته به حزب حاکم در ترکیه، به دلیل سوء ظن به فساد مالی و خویشاوندی، اعتبار خود را از دست داده اند. اما سازمان دولتی امور مذهبی و اوقاف ترکیه به دو دلیل اعتبار خود را نزد مردم از دست داده است: اول اینکه رئیس این سازمان که مفتی دولت ترکیه است به دلیل خودروهای لوکسش مورد انتقاد مردم قرار گرفت. . و زندگی مجلل در چند سال گذشته. ثانیاً او در رویکرد سیاسی و اجتماعی خود بی طرف نیست و با حزب اردوغان همسو است.
و) قوه قضائیه و سیاستمداران: عدم استقلال قوه قضائیه، تبدیل محاکم شرعی و کیفری به نابودی حکومت، تاخیر در تشریفات، عدم علاقه مدعی العموم به مطالبات مردم برای عدالت، بسته شدن روند مبارزه با فساد و رانت خواری و ظلم برخورد با منتقدان حزب حاکم به درخواست تیم حقوقی اردوغان یکی از دلایل اصلی اعتماد مردم ترکیه به قوه قضاییه این کشور است. سیاستمداران نیز قابل اعتماد نیستند و انتصابات ناموفق مکرر آنها را در نزد مردم به فعالانی غیرقابل اعتماد تبدیل کرده است.
ز) اعتماد مردم ترکیه رسانه و روزنامه نگاری این کشور کمتر از 1 درصد است. این در حالی است که ده ها شبکه تلویزیونی و رادیویی و ده ها روزنامه در این کشور فعال هستند و رسانه ها از سودآورترین و پولسازترین موسسات ترکیه هستند.
در پایان باید گفت: وقتی نزدیک به 20 درصد از مردم ترکیه در نظرسنجی مذکور اعلام کردند که به هیچ یک از نهادها و گروه ها اعتماد ندارند، می توان نتیجه گرفت که شکاف خطرناکی بین مردم و دولت ایجاد شده است. . .
انتهای پیام/