فاطمه شفیعی، کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت: ممکن است برخی افراد بیش از حد طبیعی اسید اوریک در خون خود داشته باشند اما هرگز به نقرس مبتلا نمی شوند.
به گزارش آنا، وی افزود: این بیماری اغلب بعد از 35 سالگی بروز می کند و در مردان بیشتر از زنان است. البته بروز این بیماری در سنین بالا در هر دو جنس یکسان است.
شافعی ادامه داد: نقرس با حمله حاد و ناگهانی درد موضعی مفصلی که اغلب از انگشت شست پا شروع می شود و تا پا ادامه می یابد، تشخیص داده می شود. در واقع در افراد مبتلا به نقرس اسید اوریک بالا در خون منجر به رسوب این ترکیب با سدیم به صورت اورات سدیم در مفاصل مختلف شده و باعث دردهای مزمن مفاصل می شود که اغلب در مفاصل کوچک انگشتان ایجاد می شود. و انگشتان پا.
وی بیان کرد: ژنتیک به همراه عوامل زمینه ای و محیطی در بروز این اختلال التهابی و روماتوئیدی نقش دارد. عواملی مانند مقاومت به انسولین، فشار خون بالا، گرسنگی طولانی مدت، تمایل به پیروی از رژیم های غذایی خاص مانند رژیم غذایی کم کربوهیدرات، چاقی، مصرف داروهای ادرارآور برای کاهش فشار خون، اختلالات مرتبط با چربی خون و دیابت احتمالاً در این امر نقش دارند. . در بروز این بیماری
این کارشناس تغذیه تصریح کرد: اهداف اصلی درمان و مدیریت نقرس کاهش درد آرتریت و حملات حاد نقرس، کنترل اسید اوریک خون و جلوگیری از تشکیل رسوب اسید اوریک در مفاصل و سنگ کلیه از اسید اوریک است که لازم است دو روش اصلی درمان دارویی و مدیریت مصرف غذا است.
وی افزود: علاوه بر درمان دارویی، الگوی غذایی و دریافت غذای بیمار نقش مهمی در کنترل و مدیریت عوارض نقرس دارد. برای کنترل حملات حاد نقرس و درد مفاصل، نیازی به رعایت رژیم غذایی محدود و خاص نیست و تنها با ایجاد تغییرات ساده در مصرف برخی غذاها و رعایت برخی توصیه های تغذیه ای، می توان بیماری را بهتر کنترل کرد، آن را کاهش داد. عوارض و جلوگیری از عود حملات حاد آن بسیار است.
شافعی گفت: بهتر است بیماران نقرس از غذاهای حیوانی زیاد استفاده نکنند و تا حد امکان از این دسته از غذاها استفاده کنند. همچنین لازم است از خوردن غذاهای دارای درصد «پورین» بالا مانند ماهی چلیپایی، جگر، جگر، گوشت غاز، شاه ماهی، عصاره گوشت ماهیچه ای، ماهی ساردین، مخمر و ماهی خال مخمر از رژیم غذایی بیماران نقرس خودداری شود.
وی تصریح کرد: مصرف غذاهایی که حاوی پورین به مقدار طبیعی هستند، مگر اینکه همراه با زیاده روی باشد، مشکلی ایجاد نمی کند. از جمله این غذاها می توان به گوشت و ماهی (به جز بند قبل)، مرغ، لوبیا، قارچ، عدس، لوبیا خشک، مارچوبه و اسفناج اشاره کرد.
این کارشناس تغذیه ادامه داد: از جمله غذاهایی که حاوی درصد کمی «پورین» هستند و نیازی به محدودیت ندارند می توان به نان سفید، کره، قیمه، غلات، پنیر، ادویه، تخم مرغ، سبزیجات (به استثنای آنچه در مطالب قبلی اشاره شد) اشاره کرد. پاراگراف)، میوه ها، و … بستنی شیر، پاستا، آجیل، زیتون، ذرت، چای.
وی تصریح کرد: محدود کردن مصرف مواد غذایی حاوی درصد بالایی فروکتوز مانند نوشیدنی های شیرین، شیرینی ها، آب میوه ها و دسرها، اما دریافت فروکتوز از منابع غذایی مانند میوه ها و سبزیجات مشکلی ایجاد نمی کند.
شافعی تاکید کرد: در مصرف گوشت قرمز و سفید و ماهی زیاده روی نکنید و میزان پروتئین مصرفی در رژیم غذایی باید در حد نرمال و زیر نظر متخصص تغذیه باشد. خوردن مقادیر کم قندهای ساده نیز برای کاهش وزن و بهبود پاسخ بدن به انسولین در بیماران مفید است.
وی بابیان اینکه رژیم غذایی فرد باید اصلاح شود تا باعث افزایش وزن و چاقی نشود، افزود: نوشیدن روزانه 8 تا 16 فنجان مایعات برای افزایش ترشح اسید اوریک اضافی و جلوگیری از رسوب آن در مفاصل توصیه می شود. . زیرا مصرف مایعات به مقدار توصیه شده نیز در پیشگیری از اختلالات کلیوی و سنگ اسید اوریک موثر است.
شافعی گفت: مصرف غذاهای حاوی خاکستر قلیایی از جمله لبنیات (شیر یا پنیر)، تخم مرغ، پروتئین های گیاهی، گیلاس و قهوه می تواند در پیشگیری از حملات حاد نقرس موثر باشد.
asriran به نقل از بهارین