آخرین وضعیت تأمین سوخت نیروگاه‌ها/ چرا هنوز قطع برق داریم؟

تبلیغات بنری


بهارین:

بر اساس آمار رسمی وزارت نیرو، نیروگاه های کشور در سال 1402 هجری شمسی حدود 90 میلیارد متر مکعب معادل سوخت مصرف کرده اند که 74 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی، 10 میلیارد لیتر گازوئیل و 6 میلیارد لیتر سوخت بوده است. . نیروگاه ها از گاز طبیعی برای ادامه تولید برق استفاده می کنند.

با توجه به رشد سالانه تولید و مصرف برق در کشور و افزایش 2.2 درصدی تولید نیروگاه ها در سال جاری، انتظار منطقی این بود که مصرف نیروگاه های گازی نیز به همین میزان افزایش یابد، اما برخلاف این. انتظار میزان گاز تحویلی به نیروگاه ها با کاهش 7 درصدی (مجموع 9 ماهه نخست سال) مواجه شد و نیروگاه های کشور را با مشکلات زیادی مواجه کرد.

ناصر اسکندری، معاون تولید شرکت انرژی حرارتی در این خصوص گفت: نیروگاه های حرارتی کشور در سال جاری به طور تجمعی بیش از 5 میلیارد متر مکعب گاز کمتر دریافت کردند، هرچند مجتمع پخش و پالایش کشور تلاش کرد. بخشی از این کمبود را با تامین سوخت مایع جبران کرد، اما مخازن نیروگاه به طور کامل پر نشد.

بیشتر این کمبود در گازرسانی به نیروگاه ها مربوط به نیمه اول سال جاری است، در حالی که هر ساله در نیمه اول سال با حداکثر گازرسانی به نیروگاه ها، ذخایر سوخت مایع آنها برای فصل سرما پر می شود. 2018. سال ; اما تابستان امسال علاوه بر عدم تحویل کافی سوخت مایع به نیروگاه ها، با کمبود گاز، بخشی از ذخایر سوخت مایع نیروگاه ها در همان فصل گرم سال مصرف شد.

وقتی گاز طبیعی به مقدار کافی به نیروگاه ها تحویل نمی شود، مجبور به استفاده از سوخت مایع برای تولید برق می شوند، بنابراین طبیعی است که کاهش تحویل گاز طبیعی به نیروگاه ها منجر به افزایش چشمگیر مصرف سوخت مایع شود. و طبق آمار وزارت نیرو: سوخت مایع پرمصرف نیروگاه ها نسبت به سال گذشته 70 درصد افزایش داشته است.

بر اساس آمار اعلام شده از سوی وزیر نفت، در چهارمین ماه از تشکیل دولت چهاردهم، بیش از 2.2 میلیارد لیتر سوخت مایع در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به نیروگاه های تولید برق تحویل داده شده است که رشد 2.2 میلیارد لیتری را نشان می دهد. حدود 50 درصد در تحویل سوخت مایع به نیروگاه ها نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.

اما افزایش 50 درصدی عرضه سوخت مایع نتوانست این کمبود را جبران کند. علیرغم تلاش‌های شرکت پالایش و پخش نفت کشور برای افزایش تحویل سوخت مایع بیشتر در پاییز، این اقدامات پاسخگوی نیاز روزافزون به نیروگاه‌هایی نبود که در سایه کاهش 7 درصدی گاز ساخته شده بودند. افزایش برداشت سوخت مایع از نیروگاه مشخص شد که ذخایر فعلی سوخت مایع در سال گذشته تقریباً به نیمی از ذخایر رسیده است.

این وضعیت در برخی مناطق به ویژه در شمال کشور تشدید می‌شود، زیرا مخازن سوخت برخی نیروگاه‌های شمال کشور خالی شده و برخی واحدهای نیروگاهی (ظرفیت نیروگاه 8500 مگاوات) هستند. توقف تولید به دلیل کمبود سوخت و … فشار زیادی بر شبکه برق کشور وارد شده و تامین پایدار برق با چالش های جدی مواجه خواهد شد.

علاوه بر همه این چالش‌ها، وزارت نیرو با وارد کردن واحدهای جدید به مدار تولید و استفاده از نیروگاه‌های پربازده با کمترین مصرف سوخت، تلاش کرد تا بالاترین ظرفیت تولید را به شبکه برق کشور برساند تا متوسط ​​راندمان نیروگاه های شبکه از 39.32 درصد از ابتدای سال به 39.52 در سال گذشته افزایش یافت.

از سوی دیگر، تلاش برای جبران کاهش گازرسانی به نیروگاه ها در نیمه اول سال بود که در نیمه اول پاییز به دلیل موکول شدن بخشی از تعمیرات پالایشگاه ها و سکوهای گازی به اکتبر و نوامبر.

بررسی آمار شرکت ملی گاز ایران نشان می‌دهد که گازرسانی به نیروگاه‌ها در روزهای اخیر به ۱۱۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده است.

سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در این باره گفت: تحویل بیش از 110 میلیون متر مکعب گاز به نیروگاه ها بی سابقه است، این در حالی است که میزان گاز مصرفی بخش بازرگانی داخلی در آذرماه سال جاری 26 سال است. معادل مصرف 17 اسفند سال گذشته.»

بر این اساس می توان نتیجه گرفت که ریشه اصلی چالش پیش روی نیروگاه های کشور کاهش 7 درصدی گازرسانی به واحدهای تولید برق از ابتدای سال جاری تاکنون بوده و با توجه به اینکه بیش از 80 درصد انرژی کشور است. به مصرف گاز طبیعی ایستگاه بستگی دارد که در واقع افزایش 50 درصدی دارد و نسبت تحویل سوخت مایع قادر به تامین نیاز نیروگاه ها نبوده است.

نیروگاه ها در حال حاضر برای تولید 45000 تا 50000 مگاوات برق برای استفاده در زمستان نیاز به تامین 230 میلیون متر مکعب سوخت معادل آن دارند. اگرچه گازرسانی به نیروگاه ها در روزهای اخیر به 110 میلیون مترمکعب افزایش یافته است، اما همچنان حدود 120 میلیون لیتر سوخت مایع در نیروگاه های کشور مصرف می شود که افزایش 50 درصدی سوخت تحویلی به نیروگاه ها در چهار ماه گذشته را نشان می دهد. هنوز نتوانسته است به طور کامل نیاز سوخت را برای تعمیر نیروگاه ها تامین کند

بررسی‌ها نشان می‌دهد که در حال حاضر عرضه سوخت معادل نیروگاه‌ها بین 200 تا 210 میلیون مترمکعب در روز است و همچنان معادل سوخت کمتری در حدود 20 تا 30 میلیون مترمکعب برای نیروگاه‌ها برای تولید برق پایدار وجود دارد.

در چنین شرایطی حمایت عموم مردم از مشترکان برق و گاز به ویژه مشترکان داخلی و تامین انرژی آنها بیش از پیش ضروری شده است، زیرا اگر مصرف گاز و برق در بخش خانگی 10 درصد کاهش یابد امکان اتصال گاز سوخت بیشتر به نیروگاه ها و تامین برق پایدار برای بخش های مختلف.

کمپین ملی «دو درجه پایین تر» با همین هدف و برای غلبه بر شرایط فعلی کمبود سوخت و عدم تعادل گاز طراحی شده است اگر هر ایرانی دمای محیط را دو درجه در محل سکونت و کار خود کاهش دهد، برق قطع می شود. خاموش زودتر تمام می شود و اگر با شروع فصل زمستان هوا سردتر شود دیگر جای نگرانی برای پایداری گاز و برق نخواهد بود.

محسن ذبیحی معاون هماهنگی توزیع شرکت التونیر نیز از احتمال رفع قطعی برق خانگی و صنعتی در صورت تامین سوخت کامل معادل یک نیروگاه تا دو هفته آینده خبر داد و گفت: این برنامه قطعی برق برنامه ریزی شده) تا پایان سال جاری ادامه نخواهد داشت، با در دسترس بودن سوخت کافی و بازگشت شرایط به حالت عادی که احتمالا طی ده روز تا دو هفته آینده اتفاق می افتد، این برنامه متوقف خواهد شد.

آخرین وضعیت تامین سوخت نیروگاه ها/ چرا همچنان قطعی برق داریم؟

آخرین وضعیت تامین سوخت نیروگاه ها/ چرا همچنان قطعی برق داریم؟

تبلیغات بنری

منبع : پایگاه خبری aftabnews

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *