خبرآنلاین نوشت: به نظر می رسد منشاء این ابهام به قانون انتخابات شورای اسلامی برمی گردد. زیرا طبق تبصره 4 ماده 10 این قانون، در صورتی که انتخابات حوزه به دور دوم کشیده شود، رأی دهندگان دور اول می توانند منحصراً در همان حوزه ای که در آن رأی داده اند در انتخابات شرکت کنند. مرحله اول انتخابات
یعنی رئیس تفاهم نامه مقرر کرد که اگر فردی در دور اول انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه نجف آباد رای آورد و در مرحله اول تکلیف انتخابات در آن حوزه مشخص شد، نمی تواند در حوزه انتخابیه رای دهد. انتخابات نواحی اصفهان که به دور دوم کشیده شد حتی اگر انتخابات در نجف آباد به دور دوم کشیده شد، کسانی که در دور اول رای خود را در این حوزه به صندوق انداختند نمی توانند در دور دوم در اصفهان رای دهند.
به همین دلیل برخی این ذهنیت را ایجاد کرده اند که کسانی که در دور اول انتخابات ریاست جمهوری شرکت نکرده اند، ممکن است در دور دوم حق رای نداشته باشند. این در حالی است که حتی در انتخابات مجلس نیز چنین قاعده ای وجود ندارد، چه رسد به انتخابات ریاست جمهوری.
در ادامه همین تبصره شماره «4» ماده 10 قانون انتخابات مجلس نمایندگان که قسمت اول آن در سطور قبل شرح داده شد، تصریح شده است که «کسانی که در هیچ یک از حوزه های انتخاباتی رأی نیاوردند. در مرحله اول» می توانست در مرحله دوم انتخابات شرکت کند.
حال به انتخابات ریاست جمهوری برویم. اولاً باید توجه داشت که در این انتخابات یک حوزه انتخابیه دیگر برای کل کشور وجود ندارد. ثانیاً در قانون اساسی و قانون انتخابات شورای اسلامی محدودیتی برای کسانی که در مرحله اول انتخابات شرکت نمی کنند وجود ندارد. بنابراین شکی نیست که همه واجدین شرایط، خواه در دور اول رای خود را به صندوق بیاندازند یا نه، می توانند در دور دوم رای دهند.
اساساً فلسفه قانونگذاری اصل 117 قانون اساسی که می گوید: اگر هیچ یک از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری نتوانند اکثریت مطلق آرا (نصف مجموع آرای صحیح و باطل به اضافه یک رای) را به دست آورند، انتخابات. با حضور دور برگزار می شود از میان نامزدهایی که بیشترین آرا را در دور دوم کسب کرده اند، سه مورد وجود دارد:
1- رای دهندگانی که انتخاب اول آنها کاندیدایی غیر از کاندیداهای دارای بیشترین آرا بوده است می توانند با توجه به وضعیت جدید مجدداً انتخاب شوند.
2- رای دهندگانی که در دور اول انتخابات از حق رای خود چشم پوشی کردند، با توجه به شرایط جدید باید فرصت دیگری برای تصمیم گیری در مورد شرکت یا عدم حضور خود در انتخابات داشته باشند.
3- هرکس ردای ریاست جمهوری بر تن کند، هرچند در انتخابات دوجانبه از اکثریت مطلق رأی دهندگان برخوردار باشد.
در پایان شایان ذکر است که نه تنها کسانی که در دور اول انتخابات ریاست جمهوری رای نیاورده اند در دور دوم انتخابات می توانند پای صندوق های رای بیایند، بلکه کسانی که به سن قانونی رای بین دو قانون رسیده اند. سال ها. دور اول و دور دوم انتخابات (18 سال کامل) و می توانند در انتخابات دور دوم نیز شرکت کنند.
*محمود پورردی فشخمی، دانشجوی دکتری حقوق عمومی
ettelaat به نقل از بهارین