خبرآنلاین نوشت: ماده شیمیایی که هنگام طبخ غذاهای حاوی مقادیر زیادی کربوهیدرات در دمای بالا مانند سیب زمینی سرخ کردنی یا برشته کردن غلات ایجاد می شود، آکریل آمید است که یک ماده عصبی سمی است که سرطان زا محسوب می شود.
رئیس مرکز بهداشت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: متأسفانه سالانه 50 هزار نفر به طور مستقیم بر اثر مصرف دخانیات در کشور جان خود را از دست می دهند.
برای تهیه چیپس سیب زمینی ترد، دمای روغن را به بالای 120 درجه سانتیگراد افزایش می دهند. سرخ کردن سیب زمینی در این دمای بالا مقدار زیادی آکریل آمید تولید می کند، با برخی از مطالعات مقدار آن را بین 779 تا 1299 میکروگرم بر کیلوگرم در سیب زمینی سرخ کرده تخمین زده اند.
دود سیگار همچنین می تواند حاوی مقادیر قابل توجهی آکریل آمید باشد، با یک مطالعه 2.3 میکروگرم در هر سیگار. بنابراین، به نظر می رسد که میزان آکریل آمید تولید شده در سیب زمینی سرخ کرده می تواند بیشتر از دود سیگار باشد.
اما مطالعات دیگر نشان داده است که مقدار آکریل آمید تولید شده به رنگ سیب زمینی سرخ کرده و دمای پخت آن بستگی دارد و زمان پخت می تواند از حدود 50 میکروگرم تا بیش از 2000 میکروگرم در کیلوگرم متغیر باشد. بنابراین، اگرچه میزان آکریل آمید موجود در سیب زمینی سرخ کرده می تواند بسیار زیاد باشد، اما مقدار آکریل آمید تشکیل شده به روش پخت و درجه حرارت بستگی دارد و از سیب زمینی به سیب زمینی دیگر متفاوت است. از سوی دیگر، تنها مطالعاتی که ارتباط بین آکریل آمید و سرطان را نشان داده است، مطالعات حیوانی است که در آن مقادیر زیادی از این ماده شیمیایی استفاده شده است.
مطالعاتی که در طول زمان روی انسان ها انجام شده است، نتوانسته اند ارتباطی بین خوردن غذاهای حاوی آکریل آمید و سرطان پیدا کنند.
از سوی دیگر، اندازه گیری میزان آکریل آمید در خون افراد سیگاری نشان می دهد که میزان این ماده در خون افراد سیگاری سه تا پنج برابر افراد غیر سیگاری است.
به طور کلی بهتر است از ورود آکریل آمید از هر دو منبع به بدن جلوگیری شود تا اینکه آکریل آمید موجود در سیب زمینی سرخ شده را با آکریل آمید موجود در دود سیگار مقایسه کنید.
اگر سیگاری هستید، سیگار را ترک کنید. اگر غیرسیگاری هستید، از استنشاق دود دست دوم (دود غیرفعال) و دود دست سوم (دود رسوب شده روی سطوح و لباس) خودداری کنید.
در مورد سیب زمینی سرخ کرده که غذاهای مشابه هستند، بهتر است زمان سرخ کردن را کم کنید، سرخ کردن خشک در فر انجام دهید، سیب زمینی ها را قبل از سرخ کردن کمی بجوشانید و از نگهداری در یخچال خودداری کنید. در نهایت مصرف سیب زمینی سرخ کرده را کاهش دهید
ettelaat به نقل از بهارین